Na koji način funkcioniše 3D lasersko skeniranje i modeliranje

Već nekoliko godina unazad GEOURB Group za geodetska merenja koristi 3D laserski skener, koji se sve više širom sveta primenjuje u različiti sektorima i na različitim poljima.

3D lasersko skeniranje omogućava bolja i svestranija rešenja geodetskog merenja. Ovom tehnikom laserskog skeniranja omogućeno je snimanje na daljinu, posebno nepristupačnih oblasti, zgrada, postrojenja i oblasti sa velikim brojem detalja.

Skener „Leica P20“ snima brzinom od milion tačaka u sekundi, i to ga čini ultra brzim skenerom, poznatim po velikoj brzini prikupljanja podataka i izuzetnoj tačnosti snimljenih detalja.

3D lasersko skeniranje

Ali kako stvarno funkcioniše 3D lasersko skeniranje?

Osnovni princip je da emituje signal svetlosti ( laser) od svog predajnika, a zatim taj signal prima u povratku i beleži ga. “Vreme leta“ je u stvari vreme proteklo između emisije lasera i prijema povratnog signala, a obračun se vrši uporađivanjem faze izlaznog signala i povratka.

Odašiljač je montiran na telo koje se okreće oko vertikalne ose, koja sadrži ogledalo rotirajuće horizontalne ose. Ono ima funkciju da laser usmerava ka mestu koje je potrebno skenirati. Kretanje tela i ogledala vrše se pri velikim brzinama, što omogućava prikupljanje podataka vrtoglavom brzinom od milion tačaka u sekundi.

Od udaljenosti terena, kompleksnosti i količine detalja, zavisi koliko će 3D lasersko skeniranje trajati. Trajanje skeniranja može varirati od oko 30 sekundi, do nekoliko desetina minuta.

3D laserski skener usluge

Podatci koje će nam 3D laserski skener pružiti biće precizni, jasni i tačni. Imaćete dimenzije svake izmerene tačke, udaljenosti i svakog detalja.

3D laserski skener ima u sebi integrisanu digitalnu kameru koja nakon snimanja geodetskih podataka automatski na svom softveru sve podatke i merenja beleži i čuva.

Krajnji rezultat je obojeni oblak 3D tačaka koji predstavlja trodimenzionalni prostor oko tačke skeniranja, koji se odlikuje velikom tačnošću i preciznošću.

Profesionalnost, tim stručnjaka i najnoviji 3D laserski skener koje poseduje GEOURB Group, pomoći će vam kada je geodetsko merenje u pitanju, kao i snimanje nedostupnih predela sa velikim brojem detalja.